Compositie als een eeuwige herinnering

Noord-Hollands Dagblad Krantenartikel

Stedelijk Harmonieorkest Soli Deo Gloria (SDG) luisterde zaterdag traditiegetrouw de officiële herdenking op, van het beleg en ontzet van Alkmaar in 1573. Een bijzondere editie voor de leden, want het orkest speelde in de Grote Kerk onder meer de wereldpremière van ‘Three City Sketches, Aspects of Alkmaar’, speciaal voor SDG gecomponeerd door de Brit Philip Sparke.

De compositie is in opdracht geschreven ter nagedachtenis van trompettiste Thea Hollander, die in 2014 overleed aan de gevolgen van een herseninfarct, dat ze drie jaar eerder tijdens een repetitie kreeg.

,,Thea was IC-verpleegkundige”, vertelt dirigent André Elders, na een voor veel leden bewogen opvoering. ,,Ze wist meteen dat het niet goed zat.”Een legaat van Thea maakte de compositie mogelijk.

Een lege stoel met een trompet herinnert aan haar betrokkenheid. ,,En niet alleen dat”, memoreert voorzitter Pieter Veeter. ,,In het stuk zit een trompetsolo. Daarin citeert Sparke de Alkmaarse componist Willem de Fesch, maar het is óók een ode aan Thea.”

Centrale figuur

Zij was een Alkmaarder in hart en nieren, vervolgt Veeter. ,,Een centrale figuur binnen de vereniging. Betrokken bij alles wat er binnen de harmonie gebeurde. Vijftig jaar pas, veel te jong gestorven.”

André Elders kan het alleen maar beamen. ,,Elke keer dat we dit stuk spelen, is er iemand met natte ogen. Iedereen doet een stapje extra, zeker vandaag bij de première. Je merkt dat ze het onderste uit de kan halen.

”Het is een bijzonder stuk, waarin de kwaliteiten van het orkest optimaal uit de verf komen. Afwisselend triomfantelijk, vrolijk, droevig en dreigend. Klein en groot, veelkleurig en bovenal filmisch en verhalend. Sparke heeft zich laten inspireren door het nieuwe station, de Grote Kerk en de Tachtigjarige Oorlog. Maar iedereen kan zijn eigen gedachten en beelden krijgen, bij de muziek die tot in alle gewelven, gaten en kieren van de Grote Kerk kruipt.

Familie van Thea Hollander is niet aanwezig bij de première. Elders: ,,Haar moeder is dementerend en ze heeft nog een zus. Zij kon het niet aan vanwege de emoties. Maar een mooiere nalatenschap is er niet. Een compositie als deze is er voor de eeuwigheid.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.