Stedelijk Harmonieorkest SDG Alkmaar geeft ter ere van 450 jaar Alkmaar Ontzet nieuw muziekstuk ‘Licht van de Vrijheid’ aan de stad Alkmaar cadeau

Stedelijk Harmonieorkest SDG Alkmaar geeft ter ere van 450 jaar Alkmaar Ontzet nieuw muziekstuk ‘Licht van de Vrijheid’ aan de stad Alkmaar cadeau

Ter ere van de viering van 450 jaar Alkmaar Ontzet en de onthulling van het Grote Raam in de Grote Sint-Laurenskerk van Alkmaar heeft het Stedelijke Harmonieorkest SDG Alkmaar (Soli Deo Gloria) een bijzonder muzikaal cadeau in petto voor de stad en haar inwoners.

Tijdens de herdenkingsplechtigheid van de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet, in de Grote Sint-Laurenskerk op zaterdag 7 oktober om 12.00 uur, zal het orkest ‘Licht van de Vrijheid’ presenteren. Een origineel muziekstuk gecomponeerd door niemand minder dan Jan Bosveld.

“De datum 8 oktober is voor onze muziekvereniging een belangrijke pijler in onze verenigingsgeschiedenis”, vertelt voorzitter Jenny de Boer. “Het Stedelijk Harmonieorkest is ‘hofleverancier’ van de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet.” De meer dan 100-jarige vereniging speelt elk jaar in de Grote Sint-Laurenskerk tijdens de herdenking van Alkmaar Ontzet voor de muzikale omlijsting van de plechtigheid. “De band met de 8 October Vereeniging is sterk, omdat de voorzitter van deze vereniging onze beschermheer is.”

Het is bijna zover
Het aftellen is nu echt begonnen. Het Grote Raam is klaar, de laatste steigers worden verwijderd en de datum 7 oktober 2023 komt steeds dichterbij. “We zijn al heel lang met de voorbereidingen bezig, de eerste ideeën over een compositieopdracht ontstonden al in januari 2022 na de aankondiging van het Grote Raam en nu is het dan bijna zover”, vertelt dirigent André Elders. “ In februari dit jaar kwam het stuk bij de muzikanten op de lessenaar en daarna zijn we aan de gang gegaan. Het is een mooi muziekstuk geworden en Jan Bosveld heeft uitstekend werk geleverd.”

De compositie weerspiegelt het Grote Raam, van donker naar licht, maar gaat ook over hoop en troost, de Grote Kerk als toevluchtsoord in die donkere bezettingstijd. En natuurlijk horen we de strijd om de stad tegen de Spanjaarden en de viering, het ontzet, de vrijheid en verbondenheid.

André Elders; “Omdat we jaarlijks in de kerk spelen, kennen we de kerk goed. We weten hoe het klinkt en welke muziekstukken nog mooier klinken in de kerk dan in ons eigen repetitiegebouw. Toch willen we het dit jaar eerst zelf horen en daarom repeteren we een avond in de kerk, in de laatste week voor het Alkmaar Ontzet. Ook componist Jan Bosveld zal hier dan bij aanwezig zijn. Voor de laatste tips en adviezen en natuurlijk om zijn werk voor het eerst live te horen.”

Het muziekstuk ‘Licht van de Vrijheid’ is voor alle Alkmaarders en buitenpoorters die zich verbonden voelen met de stad Alkmaar en de Ontzet Viering. Het zal in première gaan tijdens de herdenkingsplechtigheid van Alkmaar Ontzet op 7 oktober 2023. Het Stedelijk Harmonieorkest SDG Alkmaar nodigt iedereen uit om dit bijzondere moment met ons te mee te maken en samen de magie van ‘Licht van de Vrijheid’ te ervaren.

*Voor meer informatie, beeldmateriaal en persvragen, neem contact op met: Anke Elders, secretaris*
*Stedelijk Harmonieorkest SDG Alkmaar*
*E-mail: secretariaat@sdg-alkmaar.nl*
*Website: www.sdg-alkmaar.nl*