Stedelijk Harmonieorkest SDG Alkmaar zorgt voor een flitsende start van de lente

Stedelijk Harmonieorkest SDG Alkmaar leverde zaterdagavond 22 april in Theater de Vest een mooi voorjaarsconcert af. Blues, jazz, pop, rock, soul, swing en oosterse klanken, van begin vorige eeuw tot het jaar 2011 gaven de avond een bijzondere allure. Voor de pauze zorgen Persis en The Magnificent Seven voor muzikaal spektakel. Bij Persis Overture van James L. Hosay is vooral het betoverende en aangrijpende hobo-solo-liefdesthema dat indruk maakt. Met de levendige uitvoering van The Magnificent Seven, van de gelijknamige film uit 1960, stijgt het orkest boven zichzelf uit. Deze pittige filmmuziek van Elmer Bernstein wordt uitstekend neergezet en de hoorns en trompetten hebben hun handen eraan vol. De solo op trompet staat als een huis en de slagwerker op melodisch slagwerk laat zich ook niet onbetuigd.

Het orkest straalt enthousiasme uit, en speelt vol overgave onder de inspirerende leiding van de dirigent André Elders.

De trombones en het slagwerk gaan helemaal in hun rol op als de eerste noten van The Blues Brothers In Concert klinken. Van begin tot eind met hoed én zonnebril is het een muzikaal feest der herkenning. Na deze vrolijke medley van The Blues Brothers is A Short Story in Blue een swingende afsluiting van de eerste helft van het concert.

Na de pauze wordt er nog een tandje bijgezet. Shirma Rouse zingt gloedvol en soulvol als altijd klassiekers als Chain of Fools en Feeling Good. Haar prachtige vertolking krijgt nog meer cachet door de combi(natie) van een swingend combo dat samen met het 50-koppige orkest haar begeleidt. Van de in totaal acht heerlijke nummers geeft Shirma het door Carole King gecomponeerde en vaak door Aretha Franklin gezongen Natural Woman een extra gevoelige dimensie mee. Daarna gaat het dak eraf met nummers als Respect, Satisfaction en Shake a Tail Feather waarbij een volle zaal met publiek van de stoelen komt en al swingend Shirma en het orkest toejuichen. Het concert wordt afgesloten met Think! En over Think gesproken: het orkest mag met trots terugdenken aan deze mooie avond.