Voor SDG een droom die uitkomt…

Nog even en dan is het zover, 8 oktober 2015. Alkmaar Ontzet is altijd een groot feest, zeker voor de leden van SDG Alkmaar. Het Stedelijk Harmonieorkest en de Drumband werken mee aan tal van activiteiten. De lampionnenoptocht, de jeugdoptocht, het eigen optreden op het Canadaplein en het hoogtepunt van de dag: de herdenkingsplechtigheid in de Grote Kerk.

“In dit bijzondere jaar waarin de vereniging haar 95-jarige bestaan viert, wilden wij dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het is bijzonder dat Alkmaar haar verenigingen nog steeds steunt en waaruit blijkt dat wij ook als muziekvereniging nog steeds bestaansrecht hebben. We kijken nu al uit naar het jaar dat wij onze 100e verjaardag mogen vieren in 2020,” vertelt secretaris van de vereniging; Anke Brinkman.

Voor de Grote Kerk, het podium van de Herdenkingsplechtigheid tijdens de viering van Alkmaar Ontzet, is het ook een bijzondere tijd geweest. De restauratie van het Van Hagerbeer/Schnitger of wel het grote orgel uit 1645 is voltooid. Het orgel werd gerestaureerd omdat veel pijpen waren aangetast door loodcorrosie. Nu kan het orgel weer in volle glorie klinken en daar wil het Stedelijk Harmonieorkest graag gebruik van maken.

Het is al jaren een droom van een aantal leden om Symphony No. 3 in C Minor Op. 78 ofwel de “Orgelsymfonie” van Saint Saëns samen met het grote orgel te laten klinken. Lid Jaap Keizer heeft zich de afgelopen maanden bezig gehouden met het arrangeren van dit stuk voor harmonieorkest en orgel en op 8 oktober is het zover. Samen met organist Frank van Wijk zal het Stedelijk Harmonieorkest onder leiding van dirigent André Elders dit indrukwekkende stuk voor orkest en orgel laten horen in de Grote Kerk van Alkmaar. Een droom die uitkomt!

Ondernemer Gosse Postma en trompettist bij het Stedelijk Harmonieorkest: “Wij zijn echt blij dat deze droom uitkomt. Het is een feest der herkenning omdat veel moderne muziek wordt afgeleid van de klassieke muziek. Dat is ook het geval met de Orgelsymfonie van Saint Saëns en dat speelt heerlijk.”

Het is voor het orkest een geweldige ervaring om een stuk als de Orgelsymfonie te spelen. Maar het is ook voor de bezoekers van de Grote Kerk die samen met ons het Alkmaar Ontzet vieren, de 8 october vereeniging, de burgermeester en wethouders van de gemeente Alkmaar een bijzonder moment. Het gebeurt niet vaak dat een harmonieorkest samen met een orgel een muziekstuk laat horen, aldus Anke Brinkman.

De Orgelsymfonie is te horen tijdens de Herdenkingsplechtigheid op 8 oktober 2015 om 12.00 uur in de Grote St. Laurenskerk. De entree is vrij. Voor meer informatie: secretariaat@sdg-alkmaar.nl of 06-14501543

IMG_0316

Uit: Alkmaar op Zondag 27/09/2015